המחלקה להפרעות בתקשורת
מנהלת המחלקה: גב' פרוביז אירינה
צוות המחלקה
הטיפולים ניתנים על-ידי צוות מקצועי המורכב מקלינאי תקשורת מומחים בשיקום. הטיפולים מועברים בשפות: עברית, ערבית ורוסית בהתאם לשפת האם של המטופל, ישנה גם אפשרות לטיפולים באנגלית במידת הצורך. המחלקה כוללת שני חדרי טיפול מאובזרים ומצוידים בציוד הדרוש לטיפולים.
מידע על המחלקה
המחלקה להפרעות בתקשורת מיועדת לשיפור יכולתם של מטופלים לתקשר עם סביבתם, תוך-כדי שיפור יכולות השפה והדיבור שלהם או על-ידי שימוש בתקשורת תומכת וחילופית; וכן לשיפור יכולות הבליעה. הטיפול בהפרעות בתקשורת נועד לשקם את יכולתו התקשורתית ויכולת הבליעה של החולה לאחר פגיעה מוחית. פגיעות אלה נגרמות כתוצאה ממחלות נוירולוגיות דוגמת אירוע מוחי (C.V.A), פרקינסון, אחרי ניתוחים להוצאת גידולים במוח או בפה ובגרון, ומחלות הפוגעות בתפקוד הריאות.
סוגי הטיפולים
- הפרעה בשפה (אפזיה): נגרמות כתוצאה מנזק מוחי, לרוב בחלקו השמאלי של המוח. ההפרעה באה לידי ביטוי בקושי בהפקת שפה, הבנת שפה, קריאה ו/או כתיבה, ברמות חומרה שונות.
- הפרעה בדיבור (דיסארטריה): פגיעה באזורים במוח האחראיים על תפקוד שרירי ההיגוי (הלשון, החיך הרך, השפתיים והלחיים). ההפרעה באה לידי ביטוי בדיבור מרוח, כבד, ו/או מאומץ, וכן בשיבושי היגוי.
- פגיעה באיכות הקול (דיספוניה): נגרמות כתוצאה מפגיעה בתפקוד הריאות ו/או שרירי הגרון. ההפרעה באה לידי ביטוי בשיתוק במיתרי קול או תפקוד לקוי שלהם, ובקושי נשימתי בעת הפקת הקול. הקול עלול להישמע צרוד, חלש, נשיפתי, דיפלופוני וכו', ולעתים המטופל עלול לאבד לחלוטין את היכולת להפיק קול (אפוניה).
- הפרעה בתכנון (דיספרקסיה): פגיעה באזורים במוח האחראיים על תכנון תנועות שרירי ההיגוי. ההפרעה עלולה לבוא לידי ביטוי בקושי בהפקת הגאים בצורה מדוייקת ובסדר הנכון.
- הפרעה בבליעה (דיספגיה): פגיעה באזורים במוח האחראיים על מנגנון הבליעה או פגיעה במנגנון הבליעה באופן ישיר, מה שגורם לתפעול לקוי ולא מותאם של שרירי הלחיים, השפתיים, הלשון, החיך הרך, הלוע, קנה הנשימה והוושט ההפרעה באה לידי ביטוי בקושי בבליעת מרקמים שונים. מאחר וההפרעה עלולה לסכן את חייו של המטופל כתוצאה מתת-תזונה או מחדירת מזון לקנה הנשימה והריאות, במקרים מסוימים נזקק המטופל להזנה באופן מלאכותי (כגון זונדה).
מהלך הטיפול
הקלינאי עורך היכרות עם המטופל רק לאחר שקיבל הפניה מרופא המחלקה. בתחילת הטיפול נערכת בדיקה של יכולת הפקת השפה; ההבנה השמיעתית; הבנת הנקרא; ההבעה בכתב; יכולת השימוש בתקשורת תומכת וחילופית (תת"ח); ותפקוד מערכות הקול, ההיגוי והבליעה באופן עצמאי. הבדיקות מתחשבות במצבו התפקודי של המטופל בעבר ובהווה. בהתאם לבדיקות אלה נבנית תוכנית טיפולית המותאמת באופן אישי למטופל הספציפי. תהליך הטיפול מתמקד בשיפור יכולת השימוש בערוצי התקשורת השמורים יותר, עידוד השימוש בערוצי תקשורת חלופיים, ו/או שיפור תפקוד השרירים המפעילים את מערכת הקול, ההיגוי והבליעה.
יצירת קשר:
טלפונים:
04-8307066
04-8307059
דואר אלקטרוני: proviz.irina@flim.health.gov.il