הגדרה חלבון
אחד מאבות המזון החיוניים לגוף שלנו.
חלבונים בנויים מ 20 אבני בנין הנקראים חומצות אמינו, חלק מחומצות האמינו האדם יכול לקבל רק מהמזונות אותם הוא אוכל.
תפקיד החלבונים בגופנו:
- בניית תאים ושרירים- ובכך מקטין את הסיכון לנפילות
- תפקוד תקין של מערכת החיסון והמערכת ההורמונאלית
- העברה ואחסון של ויטמינים ומינרלים באיברים השונים
חשיבות תזונה עשירת חלבון בשיקום
חלבונים חשובים לבניית תאי הגוף ובכך מסייעים לבניית שריר, ריפוי פצעים,עמידות בפני מחלות ומסייעים בתהליך השיקום.
כאשר התזונה דלה בחלבונים הגוף מתחיל לפרק את רקמת השריר כדי ליצור מהן את החלבונים הנדרשים לפעולות השונות בגופינו. פרוק רקמת השריר גורמת להחלשות הגוף ומעלה את הסיכון לנפילות ולהתפתחות פצעים.
מזון עשיר בחלבון
במזון נמצא: חלבון איכותי – במזון מהחי
חלבון פחות איכותי – במזון מהצומח
רשימת מזונות עשירים בחלבון:
- בשר בקר, הודו, דגים, עוף – קציצות ברוטב/אפויות בתנור,תבשיל,בתנור,אפוי,מטוגן, מוקפץ.
- ביצה – חביתה, ביצה קשה, מקושקשת, שקשוקה,סלט ביצים עם תפו"א/אבוקדו/מיונז.
- חלב ומוצריו – וגורט עשיר בחלבון (PRO, GO), קוטג', גבינה לבנה,יוגורט ביו עם פרי ואגוזים טחונים, יוגורט גבינה צהובה, גבינה צפתית.
- קטניות מבושלות או מונבטות(עדשים, חומוס, פול, אפונה, שעועית אדומה).
אגוזים (טחונים/מרוסקים), זרעים- (פשתן, צ'יה, חמנייה, דלעת), סויה/טופו– (חלב סויה, אדממה) – מג'דרה,אורז עם עדשים/אפונה, סלט קינואה עם ירקות קטניות מונבטות וזרעי פשתן,שווארמה טופו, מוקפץ טופו עם ירקות, סלט סויה סלק ושמיר, אורז עם אדממה וגזר, קציצות עם קטניות
המלצות כלליות
-
-
- חשוב לאכול מנה חלבונית בכל ארוחה .
- כדאי להתחיל את האכילה באכילת מנות החלבון ורק לאחר מכן להמשיך עם שאר פרטי מזון .
- מומלץ לצרוך חלבון מן החי בעל כמות שומן נמוכה: גבינות עד 5%, חלב ויוגורט 1%-3%, מוצרי בשר רזים, ללא עור.
- אם הומלצו לך העשרות חלבון באבקות/ בנוזל יש לצרוך על פי הנחיות הדיאטנית.
- מומלץ להתייעץ עם דיאטנית לגבי סוג החלבון המומלץ, כמותו, ומשך זמן לקיחתו.
- במידה ויש מגבלה בריאותית כלשהי יש להתייעץ עם דיאטנית או רופא מטפל בהקשר לכמות החלבון בתזונה.
- אם אתם צמחונים או טבעונים, וצורכים חלבון רק מן הצומח, מומלץ לאכול מגוון רחב של מזונות אחרים כמו דגנים/דגנים מלאים ,ירקות, פירות ולשלב בניהם בתפריט היומי. על ידי שילוב וגיוון של שלל ירקות, דגנים, קטניות, אגוזים וזרעים תוכלו להשלים את החלבון לחלבון איכותי יותר.
- חשוב לבצע מעקב בדיקות דם לתפקודי כליות ומעקב דיאטנית בכל תקופת תזונה עשירה בחלבון .
מחלקת תזונה ודיאטה
בית חולים גריאטרי שיקומי פלימן -