שיקום הינו תהליך בו משתתפים אנשי מקצוע ממגוון תחומים ואשר מסייע לאנשים בעלי לקויות לשפר את תפקודם.
מטרתו הסופית של תהליך השיקום היא עצמאות תפקודית של המטופל ואיכות חייו. השאיפה הינה לשחזר ולאחזר בצורה מיטבית את היכולות הקודמות, או לפתח אסטרטגיות להתמודדות עם הלקות ולפצות בעזרת היכולות שנותרו או שוקמו בחלקן.
במקרים רבים השיקום כולל פיתוח יכולות המאפשרות למשתקם להשתלב בסביבה המתאימה ביותר להגשמת מאוויו האישיים בנוגע לעצמאות פיזית, אינטלקטואלית וכלכלית.
שיקום מוצלח מצריך צוות רב מקצועי מגוון הכולל: רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, פסיכולוגים, מרפאים בעיסוק, עובדים סוציאליים ועוד.
שיקום גריאטרי מתמקד בבעיות הייחודיות הרלוונטיות למטופל המבוגר.
האתגר בשיקום הגריאטרי מתייחס לשיקום במגוון רחב של מחלות בגיל הזקנה. בעקבות שינויים גופניים המתרחשים עם הגיל, הקשישים נמצאים בקבוצת סיכון למחלות כרוניות, נטייה לנפילות, שברים וחולשה גופנית.
גם בקרב בני הגיל השלישי ניתן לשפר ירידה בתפקוד על ידי שיקום. קשישים רבים חזרו לתפקוד עצמאי לאחר פגיעה או מחלה. היעדר שיקום עלול לגרום לאדם שתפקודו נפגע להזדקק לעזרה סיעודית בפעולות יום-יומיות ואף לאשפוז ממושך במחלקה סיעודית.
תהליך השיקום נועד לאפשר למטופל לחזור לתפקוד מרבי מבחינה פיזית, קוגניטיבית, חברתית ונפשית. המצבים השכיחים בהם נדרש שיקום לקשישים הם לאחר אירוע מוחי ובעיות נוירולוגיות אחרות, בעקבות בעיות אורתופדיות כגון שבר בצוואר הירך, בעקבות קטיעה ובשל ירידה חדה בתפקוד הנגרמת ממחלה קשה או כרונית הכוללת ריתוק למיטה.
לעתים, לאחר השיקום, ישוב הקשיש לשגרת חייו ולעתים יזדקק לעזרה. שיפור איכות חייו של המשתקם, מצבו התפקודי והבריאותי תלוי באופי הפציעה או המחלה אך גם במידת שיתוף הפעולה והתמיכה מצדו ומצד משפחתו.