מהי עצירות?
עצירות מוגדרת כ:
• ירידה בתכיפות היציאות.
• מירקם קשה של צואה.
• מידת קושי בפעולה עצמה.
תדירות היציאות שונה אצל כל אדם, תדירות יציאה הנחשבת תקינה נעה בין פעם –לפעמיים ביום, לפעמים – שלוש בשבוע.
בעצירות חדשה – יש לפנות לייעוץ רפואי במקביל להתחלת טיפול.
עצירות עלולה להופיע אצל כל אדם ובכל גיל ,אך שכיחה יותר אחרי גיל 65, עקב שינויים פיזולגיים ובריאותיים.
בעצירות כדאי ואפשר לטפל, אין להזניח עצירות ממושכת, במיוחד אם היציאות מלוות בכאב או בדימום.
כיצד נמנע עצירות?
• ברגע שישנה הרגשה של פעילות מעיים יש להשתדל להתרוקן ולא לדחות את הפעולה – בהתמדה וסבלנות ניתן להגיע לפעילות סדירה.
• לאכול ארוחות מסודרות ולא לדלג על ארוחת בוקר.
• שתייה מרובה – בהתייעצות עם רופא.
• מומלץ לאכול בכל ארוחה ירקות טריים/מבושלים על קליפתם, 5-7 ירקות ליום.
• מומלץ לאכול פירות עם קליפתם רצוי לצרוך כ – 1-3 ליום.
• העדיפו מזון עשיר בסיבים– לחם חיטה מלאה, קוואקר, פסטה מקמח מלא, סובין, קטניות, בטטה.
• להקטין צריכת– אורז, בננה, גזר, תפוחי אדמה, פירה.
• פעילות גופנית – הליכה במשך מספר דקות לפני הארוחה או 20-30 דקות הליכה ביום.
• מומלץ – להוסיף לאוכל 1-2 כפות שמן ליום.
טיפול תזונתי בעצירות
שתה 1-2 כוסות מים בבוקר על קיבה ריקה. (ניתן להמתיק עם כפית דבש/לימון סחוט טרי- בהתייעצות עם דיאטנית).
בחר/י אחד/יותר מהמומלצים הבאים:
• מומלץ לאכול- סלק, חסה, כרוב טרי או מבושל, פלפל אדום, עגבניות.
• מומלץ לשתות בבוקר על קיבה ריקה : ¼ כוס מיץ עגבניות + 1 כפית זרעי פשתן לא טחונים + 1 כפית שמן ואחר כך כוס מים.
• מומלץ להשרות לפני השינה 3-4 שזיפים שחורים מיובשים בכוס מים. בבוקר שתה את כוס המים ואכול את השזיפים.
• מומלץ להוסיף למזון (יוגורט, מרק,דייסה) סובין או זרעי פשתן לא טחונים.
o להתחיל עם 1 כפית ולעלות בהדרגה עד 2 כפות ליום. על כל כפית יש לשתות 1 כוס מים.
מחלקת תזונה ודיאטה
בית חולים גריאטרי שיקומי פלימן