אוסטיאופורוזיס?
מחלה של השלד המאופיינת בירידה במסת העצם ,העצם הופכת לחלשה
ומעלה את הסיכון לשברים.
השברים השכיחים הם בחוליות עמוד השדרה, שורש כף היד וצוואר הירך.
אוכלוסיות בסיכון לאוסטיאופרוזיס:
• נשים בתקופת הבלות
• קשישים משני המינים
גורמי סיכון לאוסטיופרוזיס:
• משקל נמוך
• תזונה דלה בסידן
• עישון – מגדיל פירוק עצם
• אלכוהול, וקפאין – מפחיתים ספיגת סידן מהמזון
• חשיפה מעטה לשמש
• חוסר פעילות גופנית
• צריכה מועטה של ויטמין D
סידן:
מינרל אשר מגיע מהמזון ונאגר בעצמות ובשיניים. הוא נחוץ לתפקידים רבים כגון: חוזק של העצמות והשיניים, יכולת התכווצות שרירים ועוד.
בצריכה מופחתת של סידן ,גוף האדם מנצל את הסידן מעצמות השלד וגורם לדלדול מסת העצם = אוסטיאופרוזיס .
כמות סידן ( במ"ג) במזון :
המוצר | מנה | כמות סידן במנה /מ"ג |
שומשום מלא | 2 כפיות | 100 |
סרדינים | 2 יחידות | 248 |
גבינה לבנה | 3 כפות | 100 |
גבינה צהובה | 1 פרוסה | 180 |
ברוקלי ,כרוב, שעועית ירוקה | 1 כוס | 50-90 |
יוגורט, /לבן / מעדן | 1 גביע | 150-200 |
חלב | 1 כוס | 200 |
ויטמין D:
ויטמין D הוא ויטמין מסיס שומן ואחד מתפקדיו הוא לעודד את ספיגת הסידן מהמזון למעי. המקור העיקרי של הפיכת ויטמין D לפעיל הם קרני השמש .
מזונות בהם נמצא ויטמין D בכמות מועטה הם :דגים ושומן דגים, כבד עוף, ביצים, חמאה ומוצרי חלב המעושרים בויטמין D.
כיצד נמנע אוסטיאופרוזיס?
• צריכת סידן בכמות המומלצת.
• עיסוק בפעילות גופנית נושאת משקל חשוב לשימור מסת העצם, מניעת נפילות ושברים. כגון: טיפוס מדרגות, פילאטיס, הליכה מאומצת, יוגה, אימוני התנגדות ( בהתאם להמלצות רופא).
• שמירה על רמה תקינה של ויטמין D באמצעות :
o חשיפה מבוקרת ומוגבלת לשמש – 15 דקות ביום, בשעות 10- 16.
o נטילת תוסף ויטמין D – בהמלצת רופא בלבד.
• צריכה מופחתת של קפאין, אלכוהול ומשקאות מוגזים.
חשוב:
– שינוי תזונתי והתנהגותי אינו תחליף לטיפול תרופתי.
– אין להפסיק את הטיפול התרופתי הניתן על ידי הרופא, אלא בהתייעצות עם הרופא בלבד!
מחלקת תזונה ודיאטה
בית חולים גריאטרי שיקומי פלימן