המלצות תזונתיות לקשישים
תזונה לקשיש?
תזונה חשובה לבריאות הקשישים ומושפעת ממגוון תחומים: תפקודית,בריאותית, משפחתית, חברתית וכלכלית.
אצל קשישים רבים חלה ירידה בחוש הטעם והריח, ביכולת הלעיסה, הבליעה, וגם חלה האטה בקצב ריקון קיבה וירידה בספיגת רכיבי המזון.
נטילת תרופות מסוימות עלולה גם כן להשפיע על ספיגת המזון. בנוסף ירידה באיכות וכמות המזון עלול להוביל לתזונה לקויה, לתת-תזונה, לירידה בתפקוד של המערכת החיסונית, לעלייה במצבי חולי, להתפתחות מחלות שונות, פצעים ועוד.
השפעת התזונה על הקשיש:
• השפעה בריאותית– שמירה על:משקל תקין,משק ויטמינים ומינרלים תקין בגוף, שמירה על מסת עצם ושריר ומערכת חיסון תקינה. עוזרת בריפוי פצעים ושיפור פעילות מערכת העיכול.
• השפעה על איכות חיים– שמירה על העצמאות, על בריאות הגוף והנפש. מאפשרת לבצע פעילות גופנית/הליכה/ניידות.
• השפעה על מניעה של– נפילות, ירידה במסת שריר, מניעת התייבשות, תת תזונה, מתח ודיכאון.
המלצות תזונתיות:
• חשוב להתמיד ככל הניתן בקיום פעילות גופנית אשר מסייעת לשמירה על הגוף. רצוי במשך 30 דקות ביום לפחות, ולפחות 5 ימים בשבוע או לפי היכולת שלכם-הליכה בבית, בחוץ, שחייה בבריכה, הזזת גוף בכיסא גלגלים.
• הקפדה על שתיית כוס מים בכל ארוחה וכוס וחצי בין הארוחות, שתייה עוזרת במניעת עצירות והתייבשות.)במידה של הגבלת נוזלים יש להתייעץ עם רופא).
• לשיפור הטעם ניתן להוסיף למים נענע/לימון/לואיזה ועוד.
• מומלץ לגוון בכל ארוחה ובכל יום במזונות מקבוצות מזון שונות.לדוגמא – סנדויץ מלחם מחיטה מלאה עם גבינה חביתה ועגבנייה.
• חשוב לא לדלג על ארוחות- דילוג על ארוחה עלול לגרום לחולשה וסחרחורת.
• מומלץ לאכול ארוחות מסודרות :בוקר צהרים וערב וביניהם ארוחות ביניים.
• בכל ארוחה חשוב לשלב מזון מכל קבוצות המזון: דגנים,חלבונים, שומנים, ירקות ופירות.
דגנים– סוגי לחמים רצוי מלאים, בורגול,פסטות, כוסמת, אורז, שיבולת שועל ובטטה.
חלבונים– מומלץ לשלב בתפריט היומי גם חלבון מן הצומח וגם מן החי.בשר, עוף, ביצים,דגים,(מקור לברזל ,ויטמין B 12), קטניות (עדשים, שעועית, אפונה). חלב ומוצריו וסויה (כמקור לסידן).
שומנים– מומלץ לאכול באופן יומיומי.שמן זית/קנולה, אבוקדו, אגוזים, זיתים, טחינה.
ירקות ופירות-מומלץ לאכול במגוון צבעים ולאכול בקליפתם.אפשרי כ: טרי, מבושל, צלוי ומאודה.
שונות– המעט בצריכת חטיפים,ממתקים,משקאות ממותקים,אוכל קנוי ותעשייתי
המלצות כלליות (גם לבני המשפחה):
• אכילה בחברה (עם משפחה/נכד/שכנה) משפרת את התיאבון ואת מצב הרוח, מאפשר לצפות האם אוכל מספיק.תדירות מומלצת, לפחות 3 פעמים בשבוע.
• בישול מזון שמספיק ליום-יומיים מאפשר חידוש וגיוון המזון, מעודד את התיאבון ומבטיח אכילת מזון טרי.
• משפחה יכולה לעזור בעריכת קניות בצורה סדירה ומספקת. ע"י כך ניתן לזהות אם קיימת ירידה בצריכת האוכל האם המזווה מלא,האם יש מזון טרי ומגוון.
• הקפידו על שקילה פעם בחודש, בתאריך קבוע. במידה ויש מגמת ירידה במשקל (מעל 2 ק"ג בחודש) מומלץ לדווח לרופא מטפל ולפנות לדיאטנית.
• חשוב-לשמור על הגיינה ובריאות הפה והשיניים למניעת התפתחות של חיידקים ופטריות בחלל הפה אשר עלולים לגרום להפחתה בצריכת מזון.
• לוודא ששינים תותבות מותאמות לא זזות /שורטות ומכאיבות. לשמור על תקינות השיניים ותותבות ולהקפיד על ביקורים סדירים אצל רופא שיניים ושיננית.
• חשוב לבצע בדיקות דם תקופתיות לפחות 1 לשנה-בדגש על חומצה פולית, ברזל,ויטמין B12 וויטמין D.
• לידיעתכם לתרופות עלולות להיות תופעות לוואי כגון – שינוי בתחושת הטעם אשר מתבטאת בירידה בצריכת המזון,יובש בפה, בחילות, הקאות, שלשולים, עצירות, כאב בטן.-כדאי לברר עם רופא מטפל אם ניתן לבצע שינוי בתרופות.
• להקשיב לתלונות המבוגר- האם משהוא מפריע לו בבליעה, משתעל בשתייה, דלקת ריאות חוזרת ובהתאם לפנות לאיש מקצוע הנכון.
מחלקת תזונה
בית חולים גריאטרי שיקומי פלימן